Fysioterapi & Rehabilitering

Fysioterapi kan beskrives som et undersøkende, behandlende og forebyggende tiltak, rettet mot bevegelsesapparatet og brukes ved skader eller sykdom i muskel-, skjelett- og nervesystem. Dette omfatter blant annet manuelle teknikker, øvelser og eventuelt bruk av tekniske metoder som f.eks. Laser, TENS (transcutan elektrisk nervestimulering) vibbrasjonsbehandling.. Andre rehabiliteringsmetoder er massasje, stretching, akupunktur, vannterapi (eks.vanntredemølle og svømmebasseng). Aktiv trening med riktig belastning av mobilitet, styrke, koordinasjon og funksjonell trening er grunnlaget for all fysioterapi. Faget utøves av en sertifisert dyrefysioterapeut.

Hund

Sykdommer og skader som man tidligere hverken hadde kunnskap om eller ressurser til å gjøre noe med, er i dag en selvfølge å fikse. I flere land, deriblant Sverige, finnes det i dag flere store dyresykehus med egen rehabiliteringsavdeling eller er de er knyttet til en ekstern fysioterapeut som jobber kun med dyr. I Norge utdannes stadig flere slike terapeuter.

Målet med rehabilitering av hunden er at den skal bli i stand til å vende tilbake til en normal hverdag etter en skade og lidelser i bevegelsesapparatet. Eller i det minste kunne fungere godt uten smerter, som turkamerat og familiehund.  Eieren vil også få god opplæring i øvelser og hva man selv kan gjøre hjemme for å styrke muskler og holde hunden i form.  Hver hund vil få sitt eget tilpassede treningsprogram.

Katt

Mange katter (antakeligvis langt flere enn vi tidligere har trodd) har også plager med muskler og skjelett. Enten det skylles skade, overvekt eller andre omstendigheter. Heldigvis er det mye en fysioterapeut også kan hjelpe pus med. Massasje, laser- og vibrasjonsbehandling er ofte det enkleste å få en katt til å akseptere, men også svømmetrening kan være lettere en du tror.

Visste du at når katten maler, så kan det være en måte den rehabiliterer seg selv på? Man har funnet ut at hos store kattedyr, som jakter og nedlegger et bytte som er mange ganger større og tyngre enn den selv, gir kroppen så mye juling i kampen at den etter måltidet må trekke seg tilbake og blir liggende i et tre eller lignende og male i flere dager. Vibrasjonen den selv skaper i kroppen når den maler, kan sammenlignes med det man får frem ved bruk av vibrasjonbehandling i fysioterapien.

Massasje
Balanse og stabilisering
Vibrasjons- og laserbehandling katt