Vanntredemølle

De fleste har hørt at svømming er bra også for hunder, men visste du at trening på vanntredemølle er vel så bra og kanskje til og med bedre?

Etter flere år med svømmeopplæring for hunder og flere år med trening av hund i vanntredemølle har jeg virkelig oppdaget hvorfor:

Fordi:

  • Hunden beveger seg på samme måte som når den går og løper. Ergo er det de riktige musklene som trenes.
  • Hunden trenes kontrollert og kan ikke «lure unna» dårlige muskler slik den kan når den selv bestemmer bevegelsesmønster og tempo ved for eksempel løping i skogen, ved sykkel eller svømming.
  • Hunden kan trenes relativt hardt uten at ledd blir overbelastes, samtidig som ledd også er avhengig av trykk og motstand for å pumpe tilstrekkelig med leddvæske til leddet. Av den grunn bør hunder i rehabilitering fortest mulig ut av basseng og over til tredemølle i vann.
  • Hunder som går/løper skjeivt blir tvunget av vannet til å rette seg opp og får dermed symmetrisk motstand. Dette fører til at de muskler som jobber minst må ta mere i og de som jobber for hardt får avlastning.
  • Bonus ved vanntredemølle: Sterkere rygg, bedre løpekondisjon. 

Trening i vanntredemølle kan ha en fantastisk effekt både for friske hunder og for hunder i rehabilitering. Og noe av det viktigste jeg vil fremheve er at i en vanntredemølle, i motsetning til svømmebasseng, trener man hunden kontrollert, dvs man styrer både tempo og belastning. Dermed kan man tilpasse trening individuelt for hver hund.

En annen stor fordel med vanntredemøllen er at selv hunder som er redd for vann eller ikke liker vann har som regel ingen problemer med å gå på vanntredemøllen. Man gjør selvfølgelig en god tilvenning, men så fort båndet begynner å gå får de fleste noe annet å tenke på enn at de blir våte på beina.

Det er flere ting man drar nytte av på en vanntredemølle er at belastningen på skjelettet avtar med vannhøyden, dermed kan man trene svake muskler og bli sterkere uten at leddene blir vondere. Det gjelder både for hunder med artroser og hunder som er i opptrening etter for eksempel en leddoperasjon.